Бразилия планира да изпрати още 2000 военни на границата с Венецуела

...
Бразилия планира да изпрати още 2000 военни на границата с Венецуела
Коментари Харесай

Бразилия трупа войски по границата с Венецуела и Гвиана

Бразилия възнамерява да изпрати още 2000 военни на границата с Венецуела и Гвиана, заяви " Ройтерс ", базирайки се на бразилския военачалник Коста Невес, командващ в района.

" Ситуацията по границата ни принуди да създадем някои промени, които бяха заложени в стратегическия ни проект. Почти утроихме броя на нашата моторизирана пехота, бронирани машини и артилерия в Рорайма ", обявиха военните.

Бразилия изпрати първите военни елементи с бронирани машини на границата с Гвиана през декември 2023 година Източник от локалния портал G1 посочи, че става въпрос за привеждане на силите в подготвеност, а не за незабавна военна интервенция.

Венецуела и Гвиана водят дълготраен териториален спор от началото на XIX век.

Предмет на разногласието е частта от територията на Гвиана в басейна на река Есекибо, богата на естествени запаси, в това число злато и диаманти. На картите на Венецуела тези земи нормално са защриховани като противоречиви.

През декември 2023 година спорът ескалира, откакто президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви спорната територия за 24-ти щат в страната под името Есекибо Гвиана, а след това подписа декрети, които на практика я включват в страната. Вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео съобщи, че страната ще се пази " по всевъзможен начин ", в случай че Венецуела се опита да промени границите.

По-късно Мадуро организира среща с президента на Гвиана Мохамед Ирфан Али, на която се договориха да не заплашват и да не употребяват мощ за разрешаване на спора за Есекибо.

 
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР